Chemia żywności Tom 1

  • Książka Chemia żywności Tom 1

    Sikorski Zdzisław, Staroszczyk Hanna

    Wydawnictwo Naukowe PWN


    Kup za 80.22 zł.

    Książka jest niedostępna



    Isbn 9788301196257
    Wydanie 1/2017
    Stron 300
     

    Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano:
    - zakres i rolę chemii żywności;

    - budowę surowców i produktów żywnościowych;

    - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;

    - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;

    - interakcje składników żywności;

    - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.

    ksiazka-24.pl poleca Chemia żywności Tom 1

    Paczkomaty 8,99 zł.            Poczta Polska od 8,99 zł.