Darmowa dostawa od 299 zł
 
Infolinia 501-788-771
 
14 dniowe prawo zwrotu
 
25% rabaty na zamówienia
Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny

Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny

62.70 zł

Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny



Przedmiotem rozważań poczynionych w pracy doktorskiej jest zagadnienie wprowadzania nowej żywności na rynek unijny. Szczególnym wyzwaniem przed jakim staje WPR, rolnictwo i cały współczesny świat jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu rosnącego zapotrzebowania na środki spożywcze. Rozwiązaniem problemu zwiększającego się popytu na żywność powinien być wzrost produkcji konwencjonalnej żywności, a także poszukiwanie alternatywnych źródeł pożywienia i wprowadzanie na rynek nowej żywności. Może być ona niespożywaną dotychczas w UE żywnością z państw trzecich albo wynikiem stosowania nowych sposobów produkcji lub przetwarzania. Są to jednak produkty, których bezpieczeństwo nie zostało dotychczas potwierdzone doświadczeniem bezpiecznej konsumpcji w UE. Z tego powodu może ona stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia konsumentów w UE. Celem pracy jest próba udzielenia odpowiedzi na pytania, czy i w jakim stopniu regulacje prawne dotyczące wprowadzania do obrotu w UE nowej żywności chronią zdrowie i życie ludzi, zapewniając jednocześnie swobodny przepływ tego rodzaju żywności w UE oraz ochronę interesów ekonomicznych zarówno konsumenta,jak i podmiotu działającego na rynku spożywczym.

Księgarnia ksiazka-24.pl poleca Prawne aspekty wprowadzania nowej żywności na rynek unijny